Reservar Online

Data Entrada:
Data Sortida:
HABITACIONS
 

Gastronomia d'Andorra


 

Tot i que Andorra, com a destí de primer ordre, ofereix un ampli ventall d'atractius turístics com ara un entorn natural envejable, eixos comercials amb centenars de comerços i pistes d'esquí de primer nivell, altres reclams com la gastronomia també juguen un paper fonamental com a pol d'atracció de turistes. En aquest sentit, no cal dir que la gastronomia andorrana està estretament vinculada a la muntanya, sent un clar reflex de la seva condició de país pirenaic i mantenint tradicions culinàries (olors i textures fortes i salades) que també són presents en moltes comarques pirenaiques catalanes.

La cuina andorrana es basa en l'aroma i els sabors de muntanya i troba en els productes càrnics, sobretot derivats del porc, alguns dels seus aliments més emblemàtics i tradicionals (botifarra, bulls de llengua i de carnetes, llonganissa, donja, cansalada...).

Es tracta d'un tipus de cuina estacional, basada en la caça i la pesca de temporada i també amb els bolets i els fruits silvestres. La influència de la cuina francesa, sobretot provençal, en la gastronomia andorrana també n'és una evidència, ja que són molts els plats en què es poden apreciar subtils tocs gastronòmics del país veí. Però quins són els plats més tradicionals d'Andorra? A continuació te'ls detallem!

Escudella

Escudella

Com no podia ser d'una altra manera, l'escudella, plat de cullera fet a base de verdures de temporada i carn de porc (botifarra, pilota, cansalada...), encapçala el llistat com un dels plats andorrans més tradicionals. Sol servir-se a l'hivern i, sens dubte, serveix per combatre les baixes temperatures que caracteritzen l'hivern andorrà. A més, Andorra rendeix el seu particular homenatge a aquest plat, ja que tal com marca la tradició, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, totes les parròquies del país celebren les tradicionals escudelles populars. Un plat d'allò més complet, saludable i reconfortant que també es degusta durant el Nadal, però en aquesta ocasió fent una variació del plat original, amb la coneguda sopa de galets o sopa grossa.

Trinxat

trinxat de muntanya

Un altre dels plats més emblemàtics dins la gastronomia d'Andorra és el trinxat de muntanya, un plat tradicional de la zona pirenaica fet a partir de col d'hivern, patata, alls i cansalada.

Canelons a l'andorrana

canelons a l'andorrana

Tot i mantenir l'essència de la recepta original catalana, els canelons a l'andorrana ofereixen una variant d'aquesta tradicional recepta en què es barreja carn de xai, porc i gallina per, posteriorment, farcir els famosos canelons que s'acompanyen amb beixamel.

Carn de caça

Com no podia ser d'una altra manera la carn de caça de temporada és una part important de la gastronomia del Principat. Plats com ara el civet de llebre o de senglar, que se solen servir en estofat amb verdures i bolets, en són uns bons exemples. De forma similar, amb l'inici de la temporada de pesca, podràs degustar plats tan típics com ara la truita a l'andorrana, recepta que acompanya aquest peix amb un saltejat d'ametlles i pernil.

Bolets

bolets són un complement alimentari

Tot i no ser un ingredient que funciona com a plat per si sol, els bolets són un complement alimentari molt important dins la cuina andorrana. Així, bolets com ara els apreciats ceps, rovellons, fredolics, múrgoles o els cama-secs estan molt presents en la cuina andorrana, acompanyant cremes, arrossos, salses i carns.

Postres

Pel que fa a les postres, alguns dels plats més emblemàtics són la Coca Masegada, versió andorrana de la Coca catalana, els orellons fets amb pell seca de préssec bullits amb sucre i vi i el brossat, formatge fresc fet a partir de llet quallada, el qual s'elabora tradicionalment a Andorra i Aran.